Rugsėjo 29-ąją milijonai žmonių švenčia Pasaulinę širdies dieną

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Rugsėjo 29-ąją pasaulis susivienija švęsti Pasaulinę širdies dieną – šventę, kuri pabrėžia širdies ir kraujagyslių sveikatos svarbą ir būtinybę kovoti su širdies ir kraujagyslių ligomis. Širdis, kuri yra gyvybiškai svarbus mūsų kūno organas, yra atsakinga ne tik už kraujotaką, bet ir turi įtakos bendrai sveikatai, nuotaikai ir energijos lygiui. Ši diena primena prevencijos, švietimo ir rūpinimosi širdies sveikata svarbą. Šventės metu vyksta įvairūs informuotumo didinimo renginiai, skirti informuoti apie širdies ir kraujagyslių ligas bei jų prevenciją. Svarbu atminti, kad rūpinimasis širdimi yra ne tik medicininė būtinybė, bet ir svarbus kiekvieno iš mūsų gyvenimo būdo aspektas.

Pasaulinės širdies dienos šventės istorija ir reikšmė
Širdis – ne tik pagrindinis gyvybę užtikrinantis organas, bet ir emocijų bei jausmų simbolis. Jos išskirtinumas ir svarba leido sukurti Pasaulinę širdies dieną, kuri minima rugsėjo 29 d. Šio svarbaus renginio iniciatorė buvo Pasaulio širdies organizacija, kuriai pritarė tokios reikšmingos institucijos kaip Pasaulio sveikatos organizacija ir UNESCO. Šios iniciatyvos dėka milijonai žmonių visame pasaulyje pradėjo kreipti dėmesį į širdies ir kraujagyslių ligų problemas.

Deja, širdies ligomis serga daug žmonių, nepaisant amžiaus. Tai reiškia, kad ypač svarbi prevencija ir galimų pavojų suvokimas. Sveikos gyvensenos laikymasis ir reguliarūs medicininiai patikrinimai gali žymiai sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę. Toliau plėtojamos specializuotos programos, skirtos kovai su šiomis ligomis, pasiekiančios vis daugiau žmonių.

Pasaulinė širdies diena taip pat tapo tradicinių renginių, skirtų informuoti apie širdies sveikatą, platforma. 2019 m. šventės šūkis „Širdis visam gyvenimui“ suvienijo klinikų ir medicinos centrų, siūlančių nemokamus tyrimus ir konsultacijas, pastangas. Paskaitos, seminarai, filmų peržiūros apie širdies sveikatą tapo svarbiomis visuomenės švietimo priemonėmis. Pagrindinis visų renginių tikslas – perteikti visuomenei širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos svarbą, siekiant sumažinti jų paplitimą ir gerinti gyvenimo kokybę.

Kaip padaryti, kad tavo širdis gyventų ilgiau

Norint užtikrinti savo širdies sveikatą ir ilgaamžiškumą, reikia laikytis sveikos gyvensenos ir imtis prevencinių priemonių. Štai keletas pagrindinių aspektų, kurie padės prailginti širdies ir kraujagyslių sistemos gyvenimą.

Subalansuota mityba. Mityba turėtų apimti pakankamą kiekį baltymų, riebalų ir angliavandenių, taip pat turi būti daug vitaminų ir mikroelementų. Pagrindinę vietą jūsų meniu turėtų užimti daržovės ir vaisiai, švarus vanduo, liesa mėsa ir žuvis, grūdai ir ankštiniai augalai. Venkite nesaikingo saldumynų, druskos ir alkoholio vartojimo, o stiprią arbatą ir kavą reikėtų riboti. Jei jau turite problemų su širdimi, į savo racioną rekomenduojama įtraukti moliūgą, brokolį, avokadą, česnaką ir šiek tiek juodojo šokolado.

Reguliarus fizinis aktyvumas. Sportui ar fizinei veiklai skirkite bent 30 minučių per dieną. Fizinis aktyvumas gryname ore yra ypač naudingas ir yra puiki širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika.

Vengti rūkyti. Rūkymas sukelia deguonies badą, dėl kurio sumažėja kraujagyslių tonusas ir gali išprovokuoti miokardo infarktą. Mesti rūkyti yra svarbus žingsnis link širdies sveikatos.

Kokybiškas miegas ir poilsis. Įsitikinkite, kad miegate pakankamai ir laiku. Reguliarus poilsis ir atsipalaidavimas gali padėti sumažinti stresą, kuris gali neigiamai paveikti jūsų širdies sveikatą.

Svorio kontrolė. Perteklinis svoris sukelia papildomą stresą širdžiai, o tai gali sukelti rimtų problemų. Sveiko svorio palaikymas padės sumažinti širdies ligų riziką.

Reguliarūs tyrimai. Širdį apžiūrėkite bent kartą per metus, o po 40 metų tyrimų skaičių rekomenduojama padidinti iki dviejų kartų per metus. Tai padės nustatyti galimas problemas ankstyvosiose stadijose ir užkirsti kelią rimtoms ligoms.

Įdomūs faktai apie širdį

Širdis yra nuostabus organas, apie kurį yra daug įdomių ir neįprastų faktų:

Nuolatinis veikimas. Širdis niekada nesustoja – ji veikia visą parą, 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Jei širdis nustoja plakti, gresia pavojus žmogaus gyvybei.

Įspūdingas kraujo tūris. Per metus nenuilstamo darbo širdis perpumpuoja apie 2,5 milijono litrų kraujo. Tai prilygsta tūriui, kurio pakanka užpildyti visą baseiną!

Energijos galia. Kiekvieną dieną širdis gamina didžiulį energijos kiekį. Energijos pakanka automobiliu nuvažiuoti iki 32 kilometrų. Tai rodo neįtikėtiną šio organo efektyvumą ir galią.

Širdis yra tikrai unikali, ir jos svarbos mūsų organizmui negalima pervertinti. Todėl rugsėjo 29-ąją švenčiame jo gimtadienį, kad visiems primintume, kaip svarbu rūpintis širdies ir kraujagyslių sveikata.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.