Kiaušiniai yra įprastas daugelio žmonių pusryčių skanėstas. Juose yra tikras vitaminų ir mineralų, reikalingų sveikatai palaikyti, sandėlis. Šiame straipsnyje išsiaiškinsime, kokias naudingas savybes turi šis produktas ir kokiais kiekiais jį reikėtų vartoti, kad organizmui būtų maksimaliai naudinga.
Kiaušinių maistinė vertė
Kiaušiniai turi įspūdingą sudėtį, kurioje yra baltymų, vitaminų (B, K, E, D, A), mineralų (cinko, geležies, seleno) ir antioksidantų. 100 g produkto yra 155 kcal, 11 g riebalų (iš kurių 3,3 g sočiųjų), 13 g baltymų, 1,1 g angliavandenių ir 373 mg cholesterolio. Juose mažai kalorijų, bet kartu prisotinamas organizmas svarbiomis maistinėmis medžiagomis.
Lukšto atspalvis neturi įtakos naudingai kompozicijai, o vertingos baltų ar rudų kiaušinių savybės išlieka tos pačios. Tačiau ryškiame trynyje yra daugiau karotinoidų, kurie virsta vitaminu A, taip pat omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitamino B12, folio rūgšties, biotino, fosforo, vitaminų A, E ir K, cholino.
Kas atsitiks, jei kiekvieną dieną valgysite kiaušinius?
Lengvai virškinamų baltymų šaltinis
Kiaušiniuose yra 13 gramų baltymų 100 gramų produkto. Jis lengvai įsisavinamas organizme, nepaisant lengvos struktūros. Albuminas, kuris yra kiaušinio baltymo dalis, vaidina pagrindinį vaidmenį medžiagų apykaitos procesuose, užtikrindamas naudingų medžiagų patekimą į organizmo audinius.
Smegenų sveikatos palaikymas
Kiaušiniuose yra cholino, kuris yra svarbus normaliai smegenų veiklai. Šis elementas padeda formuotis neuromediatoriams, palaiko atmintį, gerina koncentraciją ir pažinimo funkciją. Taip pat kiaušiniuose esantis liuteinas palaiko smegenų veiklą, gerina pažinimo funkciją ir koncentraciją.
Nervų sistemos stiprinimas
Cholinas, dar žinomas kaip vitaminas B4, vaidina pagrindinį vaidmenį formuojant neuromediatorių acetilcholiną. Šis svarbus elementas palaiko nervinių impulsų perdavimą, stiprina ląstelių membranas, užkertant kelią jų sunaikinimui. Kiaušiniuose esantis vitaminas B12 yra būtinas nervų ląstelių atstatymui, nervų augimui ir apsaugai nuo nuovargio esant dideliam stresui.
Geras regėjimui
Kiaušiniuose su ryškiais tryniais yra antioksidantų zeaksantino ir liuteino, kurie saugo akis nuo laisvųjų radikalų ir ultravioletinių spindulių. Šie elementai palaiko sveiką regėjimą ir sumažina geltonosios dėmės degeneracijos riziką senstant.
Širdies ir kraujagyslių stiprinimas
Priešingai populiariems įsitikinimams, kiaušinių valgymas mažai veikia cholesterolio kiekį kraujyje. Lecitinas, esantis trynyje, neleidžia susidaryti cholesterolio apnašoms, palaiko sveikas arterijas ir normalią kraujotaką.
Kiek kiaušinių galite valgyti per dieną
Sveikam žmogui, kuris neužsiima profesionaliu sportu, rekomenduojama suvartoti 2-3 kiaušinius per dieną. Jei sergate padidėjusiu cholesterolio kiekiu arba sergate cukriniu diabetu, rekomenduojama apsiriboti vienu virtu kiaušiniu per dieną.
Taip pat svarbu atsižvelgti į tai, su kuo valgiaraštyje derinami kiaušiniai, pirmenybę teikiant virti, o ne kepti kartu su daržovių salotomis ar vaisiais. Subalansuotas požiūris į kiaušinių valgymą užtikrins maksimalią naudą jūsų organizmui.
Galima žala valgant kiaušinius
Be daugybės naudingų savybių, juos vartojant svarbu atkreipti dėmesį ir į galimą žalą. Tai ypač pasakytina apie žmones, turinčius tam tikrų sveikatos sutrikimų ar alergiškų.
Apribojimas dėl cholesterolio
Remiantis kasdienėmis cholesterolio normomis (ne daugiau kaip 300 mg), valgydami kiaušinius galite viršyti šią ribą. Tai ypač svarbu tiems, kurie kenčia nuo didelio cholesterolio kiekio kraujyje ar diabeto. Tokiais atvejais rekomenduojama apsiriboti vienu virtu kiaušiniu per dieną ir į savo racioną įtraukti maistą, kuriame gausu skaidulų, kad sumažintumėte galimą neigiamą poveikį dėl cholesterolio poveikio.
Bakterijų rizika
Kiaušinių lukštų paviršiuje gali būti salmonelių bakterijų ir paukščių gripo viruso. Norint išvengti galimų infekcijų, prieš sulaužant kiaušinį svarbu kruopščiai nuplauti lukštą ir nepirkti gaminio su pažeistu lukštu. Kiaušinių šviežumas taip pat turi įtakos ligų prevencijai, todėl turėtumėte stebėti galiojimo datą ir tinkamą laikymą.
Alerginės savybės
Kiaušinio baltyme yra alergenų, tokių kaip ovalbuminas, lizocimas, ovomucinas ir ovotransferinas. Dėl to kiaušiniai netinka žmonėms, alergiškiems vištienos baltymams. Taip pat verta apriboti kiaušinių vartojimą žindant, kad kūdikiui neatsirastų alerginių reakcijų.
Alergenas alfa-levitinas randamas trynyje ir gali sukelti alerginę kryžminę reakciją valgant maistą, kuriame yra kiaušinių, pavyzdžiui, majonezą, kepinius ir konditerijos gaminius.