Kotletai yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių patiekalų daugelyje pasaulio šalių. Tai nedideli papločiai iš maltos mėsos ar daržovių, kepti keptuvėje iki auksinės rudos spalvos.
Yra daug kotletų receptų, kurie skiriasi ingredientų sudėtimi ir paruošimo būdu. Tačiau jie visi turi bendrą pagrindą: faršas, suformuotas į mažus plokščius paplotėlius, kepamas, kol iškeps.
Priklausomai nuo recepto, į kotletus dedama įvairių ingredientų: duonos, svogūnų, česnakų, žolelių, sūrio, grybų, daržovių. Tai leidžia paįvairinti patiekalo skonį ir padaryti jį įdomesnį.
Ingredientai:
malta mėsa – 1 kg;
ruginė duona – 100 g;
svogūnas – 1 vnt .;
žalios bulvės – 1 vnt .;
kiaušinis – 1 vnt .;
druska – 1 šaukštelis;
juodieji pipirai – ⅓ šaukštelio;
pipirų mišinys – žiupsnelis;
raudonoji paprika – ⅓ šaukštelis.
Kotletų gaminimas:
Ruginę duoną užpilkite pienu ir palikite išbrinkti. Šiuo metu supjaustykite svogūną ir nuluptas bulves mažais gabalėliais ir perkiškite per mėsmalę.
Panašiai išspaustą duoną permetame per mėsmalę, sumaišome su malta mėsa, bulvėmis ir svogūnais. Į faršą įmuškite kiaušinį, pasūdykite, pabarstykite maltais juodaisiais pipirais, paprikos ir raudonosios paprikos mišiniu.
Suformuokite kotletus ir apkepkite juos keptuvėje augaliniame aliejuje iš abiejų pusių. Tada į keptuvę supilkite 100 ml vandens ir sudėkite kotletus. Uždenkite kotletus dangčiu ir troškinkite 15 minučių ant vidutinės ugnies.
Rezultatas – skanūs mėsos kotletai. Kad garuojant būtų sultinga, į keptuvę galima įmesti gabalėlį sviesto.