Obuolių pyragai yra gana skirtingas patiekalas, nors ir neturi vienodo pavadinimo. Po obuolių pyragu gali būti kepiniai su karameliniu obuolių įdaru arba trapi tešla.
Kiekvienoje šalyje pyragai kepami skirtingai. Europoje dažnai randami pyragai su atviru įdaru. O NVS šalyse kepiniai gaminami su uždaru įdaru.
Visi obuolių pyragai turi vieną bendrą bruožą – jie skanūs ir sotūs. 70% obuolių pyragų yra lengva paruošti. Pakalbėkime apie vieną iš pyragų receptų.
Obuolių pyrago ingredientai:
kiaušiniai – 2 vnt .;
cukrus – 100 g;
vanilinis cukrus – 8 g;
augalinis aliejus – 40 g;
sviestas – 60 g;
kepimo milteliai – 4 g;
miltai – 360 g.
Ingredientai kremui:
kiaušinis – vnt.;
cukrus – 60 g;
krakmolas – 50 g;
½ citrinos žievelės;
pienas – 360 ml;
sviestas – 20 g;
citrinos sultys – šaukštai. l.
Ingredientai dekoravimui:
obuoliai – 4 vnt.;
citrinos sultys;
cukrus – a.š. l.;
abrikosų uogienė – a.š. l.
Obuolių pyrago gaminimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite vanilę ir klasikinį cukrų. Ištirpinkite sviestą, supilkite į kiaušinius kartu su augaliniu aliejumi, plakite iki vientisos masės.
Kepimo miltelius sumaišykite su miltais, suberkite į kiaušinių masę ir minkykite elastingą ir nelipnią tešlą. Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis. Kepimo skardą išklokite pergamentu.
Dalį tešlos dėkite ant pergamento ir iškočiokite apvalų sluoksnį, didesnį nei formos skersmuo. Tešlą su pergamentu dėkite į formą, suformuokite dugną ir šonus, pašalinkite perteklių.
Į puodą įmuškite kiaušinį, kad paruoštumėte kremą. Suberkite cukrų, krakmolą ir citrinos žievelę. Į mišinį supilkite pieną ir dėkite ant vidutinės ugnies, kol sutirštės.
Į karštą grietinėlės pagrindą sudėkite sviestą, supilkite citrinos sultis ir išmaišykite. Kremą sudėkite į tešlos ertmę, kuri išklojama formoje.
Obuolius supjaustykite plonais griežinėliais ir išimkite ankštis. Obuolių skilteles apšlakstykite citrinos sultimis.
Antrąją tešlos dalį iškočiokite į stačiakampį sluoksnį. Naudodami šaukštą išmatuokite tarpą tarp kremo sluoksnio ir pyrago šonų viršaus.
Šis atstumas yra plokščių storis, sukuriamas iš antrojo tešlos sluoksnio.
Išilgai pyrago šono padėkite obuolių skilteles. Išilgai griežinėlių šonų dėkite tešlos juosteles.
Panašiai išdėliokite likusias obuolių skilteles ir tešlos lakštus, kol panašiu raštu padengsime visą pyrago paviršių.
Pyrago viršų pabarstykite cukrumi ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes.
Išvirus nepamirškite pyrago patepti abrikosų uogiene.
Rezultatas – neįprastas, gražus obuolių pyragas.