Varškės sausainiai yra desertas, kuris egzistuoja daugelyje pasaulio virtuvių. Jo istorija prasidėjo senovėje, kai žmonės pradėjo naudoti varškę kaip kepinių ingredientą. Įvairiose šalyse varškės sausainiai turi savo ypatybes. Pavyzdžiui, rusų virtuvėje varškės sausainiai dažniausiai būna vokelių, trikampių ar deimantų formos. Jis gali būti saldus arba pikantiškas, priklausomai nuo recepto.
Europos virtuvėje varškės sausainiai dažnai būna rutuliukų, pusmėnulių ar žiedų formos. Galima pabarstyti cukrumi, cinamonu ar kitais prieskoniais.
Azijos virtuvėje varškės sausainiai gali būti bandelių ar vamzdelių formos. Jis dažnai ruošiamas pridedant riešutų, džiovintų vaisių ar prieskonių.
Ingredientai:
Varškės sūris – 200 g;
Cukrus – 60 g;
Augalinis aliejus – 50 ml;
Kiaušinis – 1 vnt.;
Kefyras – 100 ml;
Miltai – 300 g;
Kepimo soda – 1 šaukštelis;
Druska – žiupsnelis;
Vanilinis cukrus – 1 šaukštelis.
Varškės sausainių ruošimas:
Varškę pertrinkite per sietelį, įpilkite kiaušinio, cukraus, druskos, vanilinio cukraus, augalinio aliejaus ir kefyro. Į varškę išsijoti ⅓ miltų ir soda, užminkyti tešlą.
Į tešlą pamažu suberkite likusius miltus ir toliau minkykite minkštą tešlą. Padalinkite tešlą į 50-55 gramų gabalėlius, kiekvieną iškočiokite į plokščią 2-3 mm storio pyragą.
Kiekvieną paplotį pabarstykite cukrumi ir susukite.
Mes savo ruožtu suktinuką susukame į sraigę ir apvoliojame cukruje.
Sraiges sudėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentu.
Kepkite sausainius 180 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių.
Rekomenduojame prieš naudojant sausainius atvėsinti. Varškės kepiniai skanesni, kai yra šalti.