Plokščių istorija siekia kelis tūkstančius metų. Tai buvo viena iš pirmųjų duonos rūšių, kurią žmonės pradėjo kepti. Papločiai buvo gaminami iš įvairių rūšių miltų, tokių kaip kvietiniai, ruginiai, kukurūzai, miežiai ir kt.
Įvairios šalys ir regionai turi savo paplotėlių ruošimo būdus.
Pavyzdžiui, Indijoje papločiai vadinami „chapatis“ ir gaminami iš viso grūdo kvietinių miltų. Vidurinėje Azijoje papločiai vadinami „tavlyak“ arba „patyr“ ir kepami tandyre. Gruzijoje papločiai vadinami „mchadi“ ir gaminami iš kukurūzų miltų.
Plokštainiai gali būti paprasti ir naminiai arba sudėtingi ir įmantrūs. Kepame paprastus papločius su kefyru.
Ingredientai kefyro pyragams:
Kefyras – 300 ml;
Soda – ½ šaukštelio;
Kiaušinis – 1 vnt.;
Druska – ⅓ šaukštelio;
Miltai – 100 g;
Žalieji svogūnai – krūva;
Kietasis sūris – 150 g.
Kefyro paplotėlių ruošimas:
Supilkite sodą į kefyrą ir išmaišykite, palaukite komponentų reakcijos. Į masę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, jei norite, įberkite juodųjų pipirų ir išmaišykite.
Miltus persijokite į kefyrą ir užminkykite tirštą tešlą. Susmulkinkite žalius svogūnus ir supilkite į tešlą, išmaišykite.
Sūrį sutarkuokite stambia tarka ir supilkite į tešlą, išmaišykite. Ant sausos keptuvės dėkite kelis šaukštus tešlos ir išlyginkite paviršių.
Po dangčiu apkepkite papločius ant nedidelės ugnies iš vienos pusės 3-4 minutes, iš kitos 2-3 minutes.
Rezultatas – minkšti, švelnūs sūrio pyragaičiai su svogūnais. Tai geras būdas paįvairinti savo mitybą.