Yra daug įvairių kotletų rūšių. Pavyzdžiui, amerikietiški kotletai ruošiami tik iš mėsos ir svogūnų, nepridedant kiaušinių ar duonos.
Mūsų šalies kultūroje į faršą dedama prieskonių, kiaušinių, miltinių gaminių. Paprastai šis paruošimo būdas tinka valgykloms, nes ten akcentuojamas didelis produkto kiekis.
Europoje kotletai ruošiami iš mėsos gabalo, nesumalant jo į faršą. Prancūzai šį patiekalą valgo rankomis, o kaulą naudoja kaip stalo įrankį.
Rytų šalyse ypač kūrybiškai ruošiami mėsos gaminiai. Turėtume pasakyti vieną iš rytietiškų kotletų, panašių į lula kebabą, paruošimo būdų.
Ingredientai rytietiškiems kotletams:
malta mėsa - 600 g;
vanduo - 2 šaukštai. l.;
druska - 1,5 šaukštelio;
obuolių sidro actas - 2 šaukštai. l.;
soda - ½ šaukštelio;
cukrus - ½ šaukštelio;
krakmolas - 2 šaukšteliai;
krapai - krūva;
grietinė - 2 šaukštai. l.;
svogūnai - vnt.;
česnakai - 3 gvazdikėliai.
Rytietiškų kotletų ruošimas:
Į faršą reikia įdėti šaukštą druskos, sodos, krakmolo, grietinės ir susmulkinto česnako. Kruopščiai sumaišykite ingredientus ir sudėkite į plastikinį maišelį.
Uždarykite maišelį su mėsos mišiniu ir padėkite į šaldytuvą 15 minučių. Nepamirškite mėsos pirmiausia susmulkinti rankomis.
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir dubenyje sumaišykite su druska ir cukrumi, obuolių sidro actu ir vandeniu. Smulkiai supjaustykite krapus, užbarstykite svogūnų mišinį ir marinuokite 15 minučių.
Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir iš faršo suformuokite pailgus plonus kotletus. Sudėkite kotletus į keptuvę ir apkepkite iš 4 pusių porą minučių.
Šiuos kotletus reikėtų patiekti su marinuotais svogūnais, taip pat bet kokiu jūsų pasirinktu garnyru.
Atkreipkite dėmesį, kad patiekalas ruošiamas nenaudojant duonos, džiūvėsėlių ar kiaušinių!