Neįmanoma tiksliai pasakyti, kada žmonės sugalvojo dėti aguonų į kepinius. Tikriausiai ši maisto gaminimo tendencija kilo iš totorių nacionalinės virtuvės.
Faktas yra tas, kad totoriai turi katlamos receptą – tai pyragas, į kurį įpilama daug aguonų. Vėliau daugelyje Vakarų tautų buvo užfiksuoti aguonų paruošimo kepimui būdai. Pavyzdžiui, lenkai, vengrai, švedai ir lietuviai.
Bandelės su aguonomis sulaukė naujo populiarumo Sovietų Sąjungoje. Jie nebuvo brangūs ir buvo skanūs.
Norime jums pateikti sotaus ir saldaus aguonų suktinuko, kuriame taip pat daug įdaro, receptą.
Ingredientai tešlai:
pienas - 250 ml;
sviestas - 80 g;
šviežios mielės - 21 g;
miltai - 550 g;
cukrus - 130 g;
kiaušinis - vnt.;
druska - ½ šaukštelio;
vieno kiaušinio baltymas.
Užpildo ingredientai:
aguonos - 200 g;
sviestas - 20 g;
cukrus - 50 g;
pienas - 120 ml;
medus - 50 g;
Lubrikantų sudedamosios dalys:
sviestas - 50 g;
pienas - str. l.;
trynys - vnt.
Aguonų ritinėlio paruošimas:
Šaukštą granuliuoto cukraus ir mielių supilkite į šiltą pieną ir sumaišykite ingredientus. Į mišinį suberkite 2 šaukštus miltų, išmaišykite, uždenkite rankšluosčiu ir palaukite, kol tešla 10 minučių.
Tada į tešlą supilkite likusį cukrų ir druską, įmuškite kiaušinį ir baltymus. Sumaišykite produktus į tešlą, persijokite miltus, minkydami elastingą ir minkštą tešlą.
Kai tešla susimaišys, įpilkite į ją sviesto ir minkykite toliau. Užtikriname, kad tešla taps elastinga ir neliptų prie rankų.
Tešlą perkelkite į indą, išteptą aliejumi. Tešlą valandą palaikyti šiltoje vietoje po maistine plėvele su skylute.
Šiuo metu paruoškite aguonų įdarą. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir po dangčiu palikite 10 minučių išbrinkti. Tada atsikratome vandens aguonose, sumaišome su cukrumi ir pienu. Virkite įdarą, kol beveik visas pienas išgaruos.
Į aguonas suberkite medų, išmaišykite ir plakite trintuvu. Įpilkite sviesto, vėl išmaišykite ir toliau plakite iki storio.
Minkome tešlą, ant stalo sukuriame storą plokščią pyragą, kurį sulenkiame į voką. Uždenkite tešlą dubeniu ir palikite 15 minučių pailsėti. Tada tešlą iškočiokite plonu 50×30 cm sluoksniu.
Ant sluoksnio dėkite įdarą ir tolygiai paskirstykite per visą paviršių.
Susukite sluoksnį į ritinį ir suspauskite siūlę.
Perkelkite ritinį ant kepimo skardos, išklotos pergamentu. Uždenkite vyniotinį pusvalandžiui maistine plėvele.
Lubrikantą gaminame iš pieno, trynio ir sviesto mišinio. Sutepkite vyniotinį ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Rekomenduojame vyniotinį likus 15 minučių iki kepimo pabaigos uždengti folija, kad nesudegtų. Taip pat tešloje galite padaryti įpjovas arba sukurti raštą, taip ritinys bus gražesnis.