emą daugelis griebiasi šildančios karštos arbatos, tačiau gydytojai to nerekomenduoja. Kodėl arbatos negalima gerti karštos ir kaip gėrimas, kurio temperatūra viršija 37 laipsnius, gali pakenkti sveikatai.
Kodėl negalima gerti karštos arbatos?
Susirūpinimas dėl karštos arbatos kilo ne veltui. Jie yra susiję su piktybinių navikų rizika, taip pat nudegimais ir stemplės gleivinės mikropažeidimais, kuriuos sukelia pernelyg karšti gėrimai.
Daktaras Islami ir jo kolegos ištyrė daugiau nei 50 000 žmonių grupę, kurią jie stebėjo dešimt metų. Tai buvo žmonės, kurie kasdien išgerdavo didelius kiekius arbatos – daugiau nei 700 ml.
Tyrimo tikslas buvo patikrinti, ar aukšta gėrimo temperatūra yra susijusi su rizika susirgti stemplės vėžiu. Tyrimo rezultatai buvo slegiantys, nes įrodė, kad žmonėms, kurie per dieną išgeria tokį karštos arbatos kiekį (kai temperatūra viršija 60 laipsnių), rizika susirgti piktybiniais navikais stemplėje padidėja 90 proc.
Tinkama temperatūra gerti arbatą
Pasak mokslininkų, užtenka vienos karštos arbatos, kad ženkliai padidėtų rizika susirgti šios rūšies vėžiu. Jie tai paaiškina daugiausia tuo, kad geriant karštą gėrimą pažeidžiama stemplės gleivinė, šiose vietose pradeda vykti greiti ląstelių dalijimosi procesai.
„Daugelis mėgsta gerti arbatą, kavą ar kitus karštus gėrimus.Tačiau, remiantis mūsų ataskaita, geriant labai karštą arbatą, gali padidėti stemplės vėžio rizika.Todėl prieš geriant karštus gėrimus rekomenduojama palaukti, kol atvės“, – sakė tyrimo pagrindinis autorius, Amerikos vėžio draugijos daktaras Farhadas Islami.
Iš karto po užplikymo arbata paprastai būna 80–95 laipsnių temperatūros. Jei leisite šiek tiek atvėsti ir išgersite tik vieną puodelį, nieko blogo nenutiks. Tačiau jei arbatos geriate daugiau, tai yra daugiau nei 500 ml per dieną, jos temperatūra neturi viršyti 60 laipsnių, kad nepažeistumėte stemplės.