Kiekvienas iš mūsų nori kuo ilgiau išlikti jaunas ir sveikas. Ir nors laikui bėgant negalima išvengti, yra būdas, kuris padeda išlaikyti odos, sąnarių ir širdies jaunystę. Jį sudaro tinkama mityba, ypač valgant maistą, kuriame gausu kolageno. Tinklalapio žurnalistai pasakoja apie 12 produktų, kuriuose gausu kolageno.
Kas yra kolagenas ir kam jis reikalingas?
Kolagenas yra baltymas, kuris tarnauja kaip statybinė medžiaga įvairioms mūsų kūno dalims, įskaitant odą, sausgysles, kaulus ir raumenis. Tai suteikia odai elastingumo, lankstumo sąnariams ir tvirtumo kaulams. Nors mūsų organizmas yra pajėgus pats pasigaminti kolageno, senstant jo gamyba sulėtėja, o tai gali sukelti įvairių sveikatos problemų.
Kokiuose maisto produktuose yra kolageno?
- Kaulų sultinys. Sultinys, pagamintas iš jautienos ar vištienos kaulų, yra puikus kolageno šaltinis. Ilgai jį gaminant, kolagenas virsta želatina, kurią organizmas lengvai pasisavina.
- Žuvis. Jūrų žuvyse, ypač jų odoje ir žvynuose, yra I tipo kolageno, kuris palaiko sveiką odą, kaulus ir sausgysles.
- Vištiena. Vištienos kremzlėse gausu II tipo kolageno, kuris teigiamai veikia sąnarių sveikatą.
- Jautiena. Jautienos kolagenas, žinomas kaip galvijų kolagenas, yra svarbus sveikai odai, kremzlėms ir jungiamiesiems audiniams.
- Baltas kiaušinis. Kiaušinių baltymuose yra prolino, amino rūgšties, būtinos kolageno sintezei.
- Citrusiniai. Citrusiniai vaisiai, kuriuose gausu vitamino C, prisideda prie prokolageno sintezės.
- Uogos. Uogose esantis vitaminas C dalyvauja prokolageno gamyboje ir jo panaudojime.
- Česnakai. Česnakuose esanti siera vaidina svarbų vaidmenį kolageno sintezėje ir taip pat padeda atstatyti pažeistas kolageno skaidulas.
- Pieno produktai. Sudėtyje yra prolino ir glicino, pagrindinių kolageno komponentų, taip pat kalcio ir vitamino D bendrai sveikatai ir kaulų augimui.
- Kiaulienos spirgučiai. Nors spirgučiai yra neįprastas kolageno šaltinis, juose yra baltymų ir glicino, kurie yra būtini kolageno atstatymui organizme.
- Anakardžių riešutai. Anakardžiai, kuriuose gausu vario ir cinko, skatina kolageno ir elastino gamybą.
- Austrės. Nors austrės nėra populiarus pasirinkimas, jose gausu kolageno ir jos gali aprūpinti organizmą kolagenu.