Balandėliai – tai patiekalas, kurį daugeliui primena vaikystę ir močiutės virtuvę. Šis gardus ir šiltas patiekalas puikiai tinka tiek šeimos vakarienėms, tiek šventiniams susibūrimams. Receptu dalinasi Močiutė Birutė, kurios balandėliai jau tapo šeimos kulinariniu paveldu.
Ingredientai:
Mėsai:
1,5 kg kiaulienos
1 šaukštelis druskos
1 šaukštelis pipirų
2 svogūnai, smulkiai supjaustyti
0,5 puodelio ryžių
0,5 šaukštelio kiaulienos prieskonių
0,5 šaukštelio džiovintų bazilikų
0,5 šaukštelio džiovintų žolelių (salierai, porai, pastarnokų šaknys, petražolių šaknys)
Padažui:
40 g sviesto
1 šaukštas miltų
3 šaukšteliai pomidorų padažo
2 šaukštai grietinės
0,5 puodelio balandėlių skysčio
Daržovėms:
2 kg kopūstų
200 g tarkuotų morkų
Keletas pipirų
2 lauro lapai
0,5 šaukštelio saliero šaknų
Paruošimo būdas:
Mėsos paruošimas:
Pirmiausia, sumaišykite visus mėsos ingredientus – smulkintą kiaulieną, druską, pipirus, svogūnus, ryžius ir prieskonius. Įdaras turi būti tolygiai sumaišytas, kad balandėliai būtų skanūs ir aromatingi.
Kopūsto lapų paruošimas:
Užvirkite didelį puodą vandens ir palaikykite kopūstą verdančiame vandenyje, kad lapai suminkštėtų ir lengvai atsiskirtų nuo galvos. Nuėmę keletą lapų, vėl įdėkite kopūstą į verdantį vandenį, kol nuimsite visus reikalingus lapus.
Formavimas:
Ant kiekvieno kopūsto lapo uždėkite šaukštą mėsos įdaro ir susukite į ritinėlį. Įdėkite balandėlius į puodą taip, kad susuktas galas būtų apačioje – tai padės išlaikyti formą.
Virinimas:
Į puodą su balandėliais įdėkite tarkuotų morkų, keletą pipirų, lauro lapų ir džiovintų žolelių. Užpilkite viską verdančiu vandeniu, kad balandėliai būtų visiškai apsemti, ir virkite ant silpnos ugnies apie vieną valandą, kol jie išvirs ir taps minkšti.
Padažo paruošimas:
Kol balandėliai verda, ištirpinkite sviestą keptuvėje, įdėkite miltų ir trumpai pakepinkite, kol taps auksinės spalvos. Tuomet įpilkite pomidorų padažo, grietinės ir balandėlių skysčio, gerai išmaišykite ir dar kelias minutes pakaitinkite, kol padažas sutirštės.
Patiekimas:
Užpilkite paruoštą padažą ant balandėlių puode ir dar kelias minutes pakaitinkite. Patiekite su virtomis bulvėmis, apibarstytomis džiovintais krapais ar kitomis mėgstamomis žolelėmis.
Balandėliai – tai ne tik sotus ir skanus patiekalas, bet ir tikra komforto virtuvė, sušildanti šaltomis dienomis ir suteikianti namų šilumos jausmą. Kiekvienas kąsnis primena vaikystę, močiutės rūpestį ir namų jaukumą.