Bulviniai blynai, kepti orkaitėje, yra puiki alternatyva tradiciniam kepimui keptuvėje. Tai leidžia išvengti nuolatinio stovėjimo prie viryklės ir sumažinti naudojamo aliejaus kiekį. Iškepę blynai tampa traškūs išorėje, minkšti viduje, o skoniu pritraukia prie stalo visus šeimos narius. Jie puikiai dera su grietine, jogurtu ar žalumynais.
Ingredientai (3 porcijoms):
Bulvės – 500 g
Kiaušiniai – 2 vnt (M dydžio)
Svogūnas – 1 nedidelis
Kvietiniai miltai – 3 šaukštai (apytikriai)
Česnako milteliai – 1 šaukštelis
Druska – pagal skonį
Juodieji pipirai – pagal skonį
Augalinis aliejus – pagal poreikį kepimui
Gaminimo eiga:
Orkaitės paruošimas:
Orkaitę įkaitinkite iki 200°C (viršaus ir apačios kaitinimo režimu, be ventiliatoriaus).
Bulvių paruošimas:
Bulves nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite stambia tarka. Sutarkavus, tarkius dėkite į kiaurasamtį ir gerai nuspauskite perteklinį skystį, kad blynai būtų traškesni.
Svogūno ir prieskonių pridėjimas:
Į tarkuotas bulves įtarkuokite svogūną. Įberkite česnako miltelių, druskos ir pipirų pagal skonį. Visą masę gerai išmaišykite.
Kiaušinių ir miltų įmaišymas:
Į bulvių mišinį įmuškite kiaušinius ir dar kartą gerai išmaišykite. Miltų berkite tiek, kiek reikia, kad masė būtų pakankamai drėgna, bet lengvai formuojama – tai gali priklausyti nuo bulvių rūšies.
Blynų formavimas ir kepimas:
Kepimo skardą dosniai pašlakstykite aliejumi. Iš bulvių masės rankomis formuokite maždaug golfo kamuoliuko dydžio rutuliukus ir suformuokite plokščius blynus. Dėkite juos ant skardos.
Kepimas orkaitėje:
Kepimo skardą su blynais dėkite į orkaitės apatinę lentyną ir kepkite apie 10 minučių, kol blynai apskrus apačioje. Tada blynus apverskite ir perkelkite skardą į viršutinę lentyną, kepkite dar apie 10 minučių, kol paviršius taps auksinis ir traškus.
Patiekimas:
Šiuos bulvinius blynus galite patiekti su grietine, natūraliu jogurtu ar mėgstamu padažu. Taip pat galite papuošti smulkintais žalumynais, tokiais kaip petražolės ar krapai.
Patarimai:
Jei norite kepti didesnį kiekį, galite naudoti dvi skardas vienu metu. Tokiu atveju padidinkite orkaitės temperatūrą iki 220°C.
Paruošimo laikas:
Apie 30 minučių.
Bulviniai blynai orkaitėje yra paprastas, bet gardus patiekalas, kurio traškumas ir sodrus skonis puikiai dera tiek prie mėsos patiekalų, tiek kaip savarankiškas užkandis.