Kiaušinių ir svogūnų pyragaičiai – tradicinis Rytų slavų virtuvės patiekalas. Jie gali būti atviri ir uždaryti, iš skirtingų tešlų. Įdaras gaminamas iš žalių svogūnų ir virtų kiaušinių, kartais dedama grietinės, žolelių ar kito užpilo. Kadangi pagrindinis įdaro ingredientas – žalieji svogūnai, nesunku atspėti, kad kepinys labiau pavasariškas nei žiemiškas.
Gali būti, kad kiaušinių ir svogūnų pyragaičiai iš pradžių buvo ruošiami pavasarį, nes tada pritrūko maisto atsargų, o naujas derlius dar nebuvo subrendęs. Laikui bėgant šis receptas tapo populiarus ir dažnai naudojamas.
Ingredientai tešlai:
- Varškės sūris – 400 g;
- Kiaušinis – 2 vnt.;
- Grietinė – 100 g;
- Augalinis aliejus – 150 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Kepimo milteliai – 1 valgomasis šaukštas;
- Miltai – 450 g.
Užpildo ingredientai:
- Žalieji svogūnai – krūva;
- virti kiaušiniai – 7 vnt.;
- Sūris – 150 g;
- grietinė – 170 g.
Žaliųjų svogūnų ir kiaušinių pyragų ruošimas:
Sumaišykite varškę su kiaušiniais, grietine ir augaliniu aliejumi. Mišinį pasūdykite ir sutrinkite panardintu trintuvu iki vientisos masės.
Į mišinį suberkite kepimo miltelius ir miltus, užminkykite minkštą ir elastingą, nelipnią tešlą. Tešlą minkykite rankomis ant stalo, tada padalinkite į 16 lygių dalių.
Bandeles 20 minučių palikite šaldytuve po maistine plėvele. Šiuo metu sutrinkite nuluptus virtus kiaušinius. Sūrį sutarkuokite smulkia tarka ir įmuškite į kiaušinius.
Smulkiai supjaustykite žalius svogūnus ir sudėkite į kiaušinius bei sūrį. Į įdarą įpilkite grietinės, pasūdykite ir sumaišykite visus ingredientus.
Iš kolobokų iškočiokite nedidelius plokščius pyragus ir padarykite 5 pjūvius iš skirtingų kraštų. Į paplotėlių vidurį dedame įdarą ir atsargiai įmaišome į tešlą.
Tuo pačiu metu kiekvieno pyrago viduryje palikite duobutę su įdaru.
Patepkite pyragus tryniu ir padėkite ant kepimo skardos su pergamentu.
Pyragėlius kepkite 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių.