Galima daryti prielaidą, kad troškinys atsirado tuo metu, kai žmogus sumanė maistui gaminti naudoti bulvių gumbus.
Bulvių troškinys – tai patiekalas, pagamintas iš griežinėliais pjaustytų bulvių, susluoksniuotų ir užpiltas kiaušinių ir pieno arba grietinėlės mišiniu. Į troškintuvą taip pat galima dėti mėsos, žuvies, grybų ar daržovių. Patiekalas kepamas orkaitėje iki auksinės rudos spalvos.
NVS šalyse bulvių troškinys buvo ruošiamas ilgą laiką. Šis patiekalas buvo populiarus tarp valstiečių ir darbininkų, nes buvo sotus ir lengvai transportuojamas. Į kelią ar į darbą jie pasiimdavo bulvių troškintuvą. Šiandien bulvių troškinys išlieka populiarus patiekalas, ruošiamas daugelyje pasaulio šalių.
Ingredientai bulvių troškinimui:
Bulvės – 5 vnt.;
Druska – žiupsnelis;
Juodieji pipirai – žiupsnelis;
Paprika – žiupsnelis;
Džiovintas česnakas – žiupsnelis;
Alyvuogių aliejus;
Kiaušiniai – 4 vnt.;
grietinė – 200 g;
Žalieji svogūnai – krūva;
Vyšniniai pomidorai;
Medžioklinė dešra;
Sūris – 100 g;
Petražolės – krūva.
Bulvių troškinio paruošimas:
Nuluptas bulves supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į kepimo indą, pasūdykite. Taip pat bulves pabarstome juodaisiais pipirais, paprika, džiovintu česnaku, užpilame alyvuogių aliejumi.
Prieskonius sumaišykite su bulvėmis ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius ir sumaišykite su grietine.
Smulkiai supjaustykite žaliuosius svogūnus, supjaustykite vyšninius pomidorus, suberkite į kiaušinių ir grietinės mišinį, išmaišykite.
Medžioklinę dešrą supjaustykite plonais griežinėliais, o sūrį sutarkuokite stambia tarka.
Iškeptas bulves užpilame kiaušinių, grietinės ir daržovių mišiniu. Ant šio sluoksnio uždėkite medžioklinių dešrelių ir pabarstykite sūriu.
Kepkite indą 180 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.
Dėl to turime paprastą bulvių patiekalą. Tai geras vakarienės variantas, kurį galima paruošti gana greitai.