Moliūgas turi daug organizmui naudingų savybių, todėl patiekalai iš šio produkto turi būti įtraukti į savo racioną. Daržovė tinka net ir tiems, kurie laikosi dietos. Moliūgų sudėtis yra turtinga, nes jame yra daug mineralų, makro ir mikroelementų, kurie naudingi organizmo sveikatai. Tuo pačiu metu daržovė yra mažai kaloringa: tik 26 kilokalorijos 100 gramų produkto. Išsamiau naudinga augalo sudėtis atrodo taip:
• baltymai – 1 gramas
• riebalai – 0,1 gramo
• angliavandeniai – 7 gramai
Moliūgų minkštime yra daug vitaminų A, C, E, D, PP, K, B grupės ir labai reto vitamino T. Augalinio aliejaus sudėtyje yra labai daug organizmui reikalingų mineralų – fluoro, magnio, vario. , kalcis, cinkas, fosforas, jodas . Jame yra vitamino C, kuris reikalingas sveikai imuninei sistemai. B grupės vitaminų grupę moliūguose atstovauja beta karotinas, riboflavinas, tiaminas, gerinantys psichoemocinę būseną, o apskritai jų savybės organizmui itin reikalingos. Folio rūgštis skatina kraujodarą. Jo naudojimas yra naudingas moterų sveikatai, ypač nėštumo metu, nes folio rūgštis tiesiogiai veikia vaisiaus formavimąsi. Rečiausias vitaminas T dalyvauja trombocitų formavime ir padidina visus organizmo medžiagų apykaitos procesus. Kalis gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Tokoferolis ir retinolis yra natūralūs antioksidantai, kurie valo kraujagysles nuo blogojo cholesterolio ir pašalina iš organizmo toksinus.
O štai pats receptas:
Ingredientai:
- Poros centimetrų ilgio imbiero šaknies gabalėlis
- 500 gr. saldžiosios bulvės
- 1 didelis svogūnas
- 500 ml. daržovių sultinio
- 100 ml grietinėlės
- 1 apelsinas
- Druska, pipirai, žalumynai ir truputis aliejaus daržovėms kepti
Paruošimas:
Imbierą, svogūną ir saldžiąją bulvę nulupkite, supjaustykite kubeliais – saldžioji bulvė yra didesnė , svogūną ir imbierą – smulkiai.
Storasienėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite į ją daržoves ir kepkite, kol pasidarys lengva karamelizuota plutelė.
Tada supilkite daržovių sultinį ir virkite, kol baigsis saldžiosios bulvės. Sutrinkite, supilkite grietinėlę, pakaitinkite. Druska ir pipirai.
Prieš patiekdami pagardinkite žolelėmis ir įdėkite griežinėlį ar dvi apelsino – gausite kreminę sriubą su lengvu vaisių nata. Skonis gana įdomus.
Gero apetito!