Sveika, subalansuota mityba padeda palaikyti gerą kūno formą. Mitybos specialistai ir dietologai dosniai dalijasi patarimais, kaip susikurti dietą. Jei vieni produktai vienbalsiai siunčiami į „juodąjį sąrašą“, kiti sukelia ištisas diskusijas. Tarp jų – balta duona. Daugelis mitybos specialistų rekomenduoja, jei ne visiškai atsisakyti kepinių, tai sumažinti jų vartojimą. Sveikos mitybos ekspertas Dmitrijus Duranas atsakė į klausimą, ar nereikėtų valgyti baltos duonos. Čia turėtumėte atkreipti ypatingą dėmesį į cheminę produkto sudėtį.
Ar turėčiau atsisakyti baltos duonos?
Nemažai mitybos specialistų tvirtina, kad duonos gaminiai nėra įtraukti į sveikų produktų sąrašą. Reguliarus jo naudojimas buvo susijęs su tokiomis problemomis kaip bėrimas, virškinimo sutrikimai ir svorio padidėjimas.
Dmitrijus Duranas ragina „nedemonizuoti“ šio produkto. Duonoje iš tikrųjų yra daug naudingų medžiagų. Pavyzdžiui, vitaminai B. Jie padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą. Be to, duonoje esantys B grupės vitaminai pasisavinami geriau nei iš kitų maisto produktų.
Mineralai (kalis, kalcis, magnis, natris) padeda palaikyti gerą kūno formą. Šie cheminiai elementai svarbūs normaliai medžiagų apykaitai. Jaunystės ir grožio vitamino E yra ir duonoje.
Cheminė produkto sudėtis yra įvairi. Pavyzdžiui, daugiausia naudingų medžiagų yra viso grūdo duonoje ir rupių miltų gaminiuose. Šios rūšys taip pat turi daugiau maistinių skaidulų.
Balta duona laikoma „kenksmingiausia“. Tačiau mitybos ekspertas sako, kad teiginys yra nepagrįstas. Balta duona gali priaugti svorio tik tada, kai jos suvalgote per daug. Pavyzdžiui, jei kasdien suvalgote sumuštinius su dešra ar kitais mėsos gaminiais, po kelis griežinėlius su garnyru. Be to, jūs turite turėti kalorijų perteklių, kuris paprastai pastebimas sėdint.
Ekspertas paaiškino, kada duona nekels grėsmės jūsų figūrai:
- vartojimas ryte;
- duonos derinys su daržovėmis, pieno produktais ir kiaušiniais;
- apriboti kasdienį suvartojimą iki 150 g (vyrams leidžiama 200 g).
Dmitrijus Duranas pataria nedaryti sumuštinių iš baltos duonos su dešra ar mėsos gaminiais – šis tandemas sunkiai virškinamas.
Kokia duona sveikiausia?
Daugelio mitybos specialistų mėgstamiausia yra ruginė juoda duona. Jame yra daug skaidulų, kurios tikrai pradžiugins jūsų žarnyną. Naudingos aminorūgštys taip pat teigiamai veikia virškinamojo trakto veiklą. Šią duoną gali valgyti net diabetu sergantys žmonės.
Balta duona taip pat gali būti sveika. Ypač jei renkatės produktus su šiais priedais:
- sėlenos;
- įvairios sėklos;
- pipirų;
- morkos;
- svogūnas;
- moliūgas.
Kepiniuose su tokiais priedais skaidulų yra daugiau. Todėl tokio produkto vartojimas bus naudingesnis, nors jo kalorijų kiekis didesnis.