Kotletai – vienas populiariausių ir žinomiausių patiekalų įvairių šalių virtuvėse, užimantis ypatingą vietą ant taikių šeimų ir šventinių vaišių stalų. Šiuos skanius mėsos gaminius, pagamintus iš maltos mėsos, galima gaminti įvairiais variantais, todėl jie yra universali dietos dalis.
Kotletus galima ruošti iš jautienos, kiaulienos, vištienos, kalakutienos ir net žuvies, o tai leidžia kiekvienam pasirinkti labiausiai pageidaujamą skonį.
Kotletų istorija siekia šimtmečius, o jų šaknys yra Europos virtuvėje, tačiau panašių patiekalų galima rasti ir kitose kultūrose. Pavyzdžiui, Rusijoje kotletai dažnai asocijuojasi su namų gastronomija ir komfortu.
Paruoškime skanius ir sultingus kotletus
Ingredientai:
Mėsa – 500 g;
Svogūnai – 200 g;
balta duona – 60 g;
Pienas – 200 ml;
Bulvės – 1 vnt.;
Manų kruopos – 1 valgomasis šaukštas;
Druska – 1 šaukštelis;
Malti juodieji pipirai;
Miltai.
Kotletų gaminimas:
Duoną supjaustykite mažais gabalėliais ir pamirkykite piene. Bulves ir svogūnus nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais, perkiškite per mėsmalę ir suberkite į faršą.
Duoną sumalkite trintuvu arba mėsmale, neišspausdami iš pieno. Duonos masę perkelkite į faršo ir daržovių masę.
Faršą pasūdyti, pipiruoti ir sumaišyti su likusiais ingredientais, paplakti 20 kartų. Faršą pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
Toliau vandenyje panardintomis rankomis suformuokite kotletus.
Kotletus apvoliokite miltuose ir apkepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi.
Apkepkite kotletus iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos. Bulves supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į keptuvės dugną, įpilkite šiek tiek vandens.
Iškeptus kotletus dėkite ant bulvių lovos ir uždenkite dangčiu.
Virkite kotletus ant silpnos ugnies 15 minučių.
Taip gaunami purūs minkšti kotletai. Jie gali būti patiekiami su bet kokiu garnyru, nesvarbu, ar tai bulvės, dribsniai ar makaronai.