Aš esu tikra, kad šiam tarkuotų bulvių kugelio su vištiena ir kefyru receptui labai tinka posakis – genialumas slypi visiška paprastume. Arba trumpai tariant, be didelių išsidirbinėjimų, bus nerealiai skanu.
Taigi, šį kartą jokių ypatingų gudrybių, o tiesiog priminimas, kaip kartais paprastai, skaniai, sočiai ir pigiai galima pavalgyti, prisiminus tradicinę lietuvišką virtuvę.
- bulvės: 2 kilogramų
- druska
- tarkuoti svogūnai: 1-2
- kefyru: ~200 mililitrų (galima pakeisti karštu pienu)
- šoninė: kelių riekių (arba lašinukai)
- kepta vištienos krūtinėlė: ~200 gramų (galima gaminti ir be jos)
- tarkuotos morkos ir/ar tarkuotu moliūgu (imame šių daržovių 1/3 prie 2/3 bulvių)
- sviestas
- grietinė
1. Pirmiausia orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros.
2. Bulves nuskuskite.
3. Tuomet sutarkuokite bulves bei svogūnus (taip pat, jeigu naudosite, įtarkuokite ir morkas/moliūgą).
4. Tada užvirinkite pieną ir užpilkite jį ant bulvių tarkės – kitaip sakant, jas nuplikykite. Berkite kelis žiupsnelius druskos.
5. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite kubeliais supjaustytą šoninę bei susikaupusį riebalą supilkite į bulvių tarkį.
6. Jeigu naudosite, dabar pats laikas sudėti gabaliukais supjaustytą pakepintą vištieną.
7. Kepkite maždaug 60-90 minučių (priklausomai nuo kugelio storio ir turimos orkaitės) arba kol kugelis atrodys iškepęs.
8. Padažas: Paprasčiausiai pašildykite sviestą su grietine ir patiekite prie iškepusio kugelio. Šis padažas tikrai čia labai tinka.
9. Pastebėjimas: Kitos namų šeimininkės kartais deda vieną kitą šaukštą grietinės į bulvių tarkę, o vietoje pieno pila kefyrą. Čia tiesiog galite atsidaryti savo šaldytuvą ir bus aišku – ar išnaudosite dar kokias gudrybes, ar remsitės paprasčiausiu receptu.
10. Patarimas: Sutarkuotų bulvių visai nereikia nusunkti, o kiaušiniai čia nėra reikalingi arba bent jau nebūtini – nebent mėgstate į bulvių plokštainį panašesnį kugelį.