Trupininis Obuolių ir Svarainių Pyragas: Rudeniškas Skonio Stebuklas

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Šis trupininis pyragas su obuoliais ir svarainiais – tikra rudens klasika. Kvapnus ir lengvai rūgštus, jis puikiai tinka tiek šiltas su ledais, tiek atvėsęs su puodeliu arbatos. Idealus desertas šaltėjantiems vakarams!

Ingredientai:

Porcijų skaičius: 6

Tešlai:

220 g kvietinių miltų
2 didesni kiaušiniai
100 g sviesto
80 g cukraus

Įdarui:

2 saldesni obuoliai (didesni)
2 nedideli arba 1 didelis svarainis
50 g cukraus (apytikriai, priklausomai nuo svarainių rūgštumo)

Paruošimo būdas:

Paruošimo laikas: Apie 1 val.

Tešlos paruošimas:

Pirmiausia, ištirpinkite sviestą ir leiskite jam šiek tiek pravėsti. Tuo tarpu kiaušinius lengvai išplakite su cukrumi. Plakdami, plona srovele supilkite ištirpintą sviestą. Palaipsniui berkite miltus ir minkyti, kol susiformuos vienalytė tešla.

Tešlos atšaldymas:

Išminkytą tešlą suformuokite į rutulį, įdėkite į maišelį ir padėkite į šaldytuvą apie 40 minučių, kol paruošite įdarą.

Svarainių paruošimas:

Svarainius gerai nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Plonesnės skiltelės greičiau išvirs. Užvirinkite apie litrą vandens, įberkite cukrų ir maišykite, kol jis visiškai ištirps. Sudėkite svarainius į verdantį sirupą ir virkite ant mažos ugnies apie 20-30 minučių, kol jie pradės minkštėti. Jei svarainiai vis dar per rūgštūs, galite pridėti dar šiek tiek cukraus ir dar truputį pakaitinti. Išvirus svarainius, nukoškite, o sirupą pasilikite – jį galite naudoti arbatai gardinti.

Obuolių paruošimas:

Obuolius nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Sumaišykite juos su išvirtais svarainiais.

Tešlos kočiojimas ir įdaro dėjimas:

Atvėsusią tešlą padalinkite į dvi dalis: vieną didesnę, kitą mažesnę. Didesnę dalį iškočiokite ir išklokite kepimo formos dugną (rekomenduojama 23 cm skersmens forma su nuimamais kraštais, dugną išklokite kepimo popieriumi). Nepamirškite suformuoti nedidelius kraštelius.

Įdaro dėjimas:

Į paruoštą kepimo formą sudėkite obuolių ir svarainių įdarą.

Trupinių dėjimas:

Likusią tešlą sutrupinkite arba stambiai sutarkuokite. Tolygiai paskirstykite ant įdaro, kad susidarytų traškus trupininis viršus.

Kepimas:

Pyragą kepkite įkaitintoje orkaitėje (180°C, kaitinimas iš viršaus ir apačios) apie 40 minučių, kol viršus gražiai apskrus ir taps auksinės spalvos.

Po kepimo:

Iškepusį pyragą palikite apie 10 minučių pastovėti, kad sutvirtėtų, ir tik tada pjaustykite.

Patarimai:

Cukraus kiekį įdare reguliuokite pagal svarainių rūgštumą. Kuo svarainiai prinokę, tuo mažiau cukraus reikės.
Svarainių virimo laikas priklauso nuo jų kietumo – minkštesni svarainiai išvirs greičiau.
Šis pyragas tikrai džiugins savo skoniu ir kvapu, o kiekvienas kąsnis primins jaukius rudens vakarus.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.