Želė mėsa – ne tik tradicinis rusų virtuvės patiekalas, tai tikras kulinarinis radinys, turintis turtingą istoriją ir unikalų skonio savybių rinkinį. Tai šaltas mėsos patiekalas, ruošiamas iš virtos mėsos, dažnai pridedant daržovių, prieskonių ir želatinos.
Želė mėsa užima ypatingą vietą ant švenčių stalų, ypač per Naujųjų metų šventes, Maslenitsa ir kitus reikšmingus įvykius.
Rusijoje šis patiekalas itin mėgstamas dėl sotumo, lengvo paruošimo ir galimybių eksperimentuoti su ingredientais. Jis dažniausiai ruošiamas iš įvairių rūšių mėsos – kiaulienos, jautienos, kartais dedama vištienos ar žuvies, taip pat įvairiausių prieskonių ir žolelių, kas leidžia sukurti unikalius skonių derinius.
Ingredientai:
Kiauliena - 1,5 kg;
Kaulai;
Jautiena - 500 g;
Svogūnai - 1 vnt.;
Česnakai - 3 gvazdikėliai;
Morkos - 3 vnt.;
Petražolės - krūva;
Druska - 1 valgomasis šaukštas;
Lauro lapas;
Kiaušiniai - 4 vnt.;
Citrina - 1 vnt.;
Želatina - 20 g.
Mėsos želė paruošimas:
Kiaulieną, jautieną, kaulus sudėkite į puodą su šaltu vandeniu ir užvirkite ant vidutinės ugnies, nuolat nugriebdami putas. Pašalinus visas putas, palikite mėsą virti po dangčiu 2 valandas ant silpnos ugnies.
Po poros valandų į mėsą įberkite svogūnų, nuluptų morkų, petražolių ir, jei norite, juodųjų pipirų. Leiskite mėsai ir daržovėms kepti dar 2 valandas.
Likus 1 valandai iki paruošimo, į sultinį įberkite druskos ir toliau virkite po dangčiu. Tada visas daržoves ir mėsą išimkite iš sultinio, palikite 1 morką papuošimui.
Per marlės audinį nukoškite sultinį nuo prieskonių ir žolelių pertekliaus. Citriną supjaustykite plonais griežinėliais, o virtus kiaušinius taip pat supjaustykite griežinėliais.
Mėsą padalinkite į pluoštus ir sudėkite į želė mėsai skirtą formą. Ten pat dedame kiaušinius, petražoles, citrinos griežinėlius ir dalis likusių morkų.
Želatiną ištirpinkite vandenyje ir palaukite, kol išbrinks. Tada išbrinkusią želatiną suberkite į 100 ml sultinio ir ištirpinkite ant vidutinės ugnies.
Į bendrą masę supilkite sultinį su želatina ir supilkite į želė mėsai skirtą formą. Iš pradžių susmulkintą mėsą leiskite atvėsti kambario temperatūroje, o po to padėkite į šaldytuvą 8-12 valandų.