Žalia medžio gyvatė. Ką reikia žinoti apie 2025 metų simbolį

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

2025 metų simbolis pagal rytų kalendorių yra žalia medinė gyvatė. Kinijoje gyvatės vadinamos mažais drakonais ir siejamos su išmintimi, elegancija ir transformacija. „RBC Life“ pasakoja apie tradicijas ir legendas, susijusias su metų simboliu.

Kokie bus Gyvatės metai?
Gyvatės metai prasidės 2025 metų sausio 29 dieną (trečiadienį), o baigsis 2026 metų vasario 16 dieną (pirmadienį). Kinų Naujųjų Metų data kasmet keičiasi, tačiau visada būna nuo sausio 21 iki vasario 20 d.

Ankstesni gyvatės metai:

1929 m.;
1941 m.;
1953 m.;
1965 m.;
1977 m.;
1989 m.;
2001 m.;
2013 m.
Kinų kultūroje kiekvieni metai asocijuojasi su vienu iš 12 Kinijos zodiako ženklų, kuris siejamas su vienu iš penkių elementų: auksu, medžiu, vandeniu, ugnimi ar žeme. Iš viso galima gauti 60 skirtingų derinių, todėl visas ciklas atnaujinamas kartą per 60 metų. Tarp Kinijos zodiako ženklų Gyvatė užima šeštą vietą, o 2025 metais jos ženklas bus siejamas su medžiu. Ankstesni Medžio gyvatės metai buvo 1965 [1] .

Senovėje paroje buvo 12 valandų (viena zodiako valanda lygi dviem astronominėms valandoms), kurių kiekviena atitiko vieną iš zodiako ženklų. Šeštoji valanda buvo vadinama „sy“ ir truko nuo 9 iki 11 val., Tuo metu rūkas išsisklaidė ir gyvatės išropojo medžioti. Valanda buvo vadinama „sy she“, tai yra žodžio „gyvatė“ transkripcija [2] .

Kinų kultūroje į Gyvatės atvaizdą buvo elgiamasi pagarbiai ir jis buvo laikomas gamtos galios simboliu. Vienoje iš ankstyvųjų mitologijos knygų Shan Hai Jing (Kalnų ir jūrų knyga) aprašomos kai kurios dievybės, kurios nešiojo žalias ir geltonas gyvates kaip papuošalus ausyse. Kinų deivė Nuwa, sukūrusi žmones iš molio, taip pat vaizduojama su gyvatės kūnu ir žmogaus galva.

Viena garsiausių Kinijos legendų Bai She Zhuan (Legenda apie baltąją gyvatę) pasakoja apie stebuklingos gyvatės Bai Suzhen, kuri virto mergina, ir Xu Xian, paprasto žmogaus, meilę. Legenda tapo to paties pavadinimo operos siužeto pagrindu [3] .

Kam pasisekė Gyvatės metais?

Pagal kinų tradiciją, Gyvatės metai pagal kinų horoskopą atneš sėkmę tiems, kurie gimė Jaučio, Triušio, Ožkos ir Beždžionės metais. Žiurkė, arklys ir drakonas turėtų būti išmintingesni ir nuoseklesni [4] .

Metai bus nelaimingi tiems, kurie gimė Gyvatės metais: jiems ateis Benmingas – jų zodiako gyvūno metai, kurie dar vadinami „likimo metais“. Manoma, kad šiuo metu žmonės įžeidžia laiko dievą Tai-Sui, todėl jų gali laukti išbandymai [5] .

Žymūs žmonės, gimę Gyvatės metais:

Bobas Dylanas (1941 m. gegužės 24 d.) – muzikantas, menininkas, rašytojas;
Robert Downey Jr. (1965 m. balandžio 4 d.) – aktorius ir prodiuseris, vaidino filmuose „Geležinis žmogus“ ir „Keršytojai“;
Tomas Hardy (1977 m. rugsėjo 15 d.) – aktorius, prodiuseris ir scenaristas, vaidino filmuose „Venom“, „Mad Max: Fury Road“;
JK Rowling (1965 m. liepos 31 d.) – rašytoja, Hario Poterio autorė ;
Taylor Swift (1989 m. gruodžio 13 d.) – dainininkė, dainų autorė ir prodiuserė;
Billie Eilish (2001 m. gruodžio 18 d.) yra dainininkė ir dainų autorė.
Pagal kinų tradiciją Miško gyvatės metais gimusieji yra padorūs, protingi ir rafinuoto skonio [1] .

Ką gaminti Gyvatės metais
Per kinų Naujuosius metus įprasta gaminti patiekalus, simbolizuojančius sėkmę ir turinčius ypatingą reikšmę.

Prie Naujųjų metų stalo patiekiama garuose virta žuvis. Žodis „žuvis“ yra panašus į žodį „perteklius“ kinų kalboje. Perteklius metų pabaigoje reiškia, kad kitais metais žmogus galės uždirbti daugiau. Patarlė „karpis peršoko drakono vartus“ taip pat siejama su sėkme, reiškiančia pasisekimą ir statuso kėlimą [6] .

Tofu Kinijoje patiekiamas Naujųjų metų dieną. Jo pavadinimas mandarinų kalba sutampa su žodžiu „sėkmė“ / „laimė“ [7] .

Taip pat įprasta patiekti vištienos patiekalus, pavasarinius suktinukus, tangyuan rutuliukus, nian gao pyragus ir koldūnus. Pastarieji yra paruošti senovinių pinigų luitų pavidalu Šiaurės Kinijoje.

Ką padovanoti Gyvatės metais
Per kinų Naujuosius metus įprasta dovanoti raudonus vokus su pinigais: jie dažnai dovanojami pagyvenusiems žmonėms ir vaikams. Gera dovana būtų daiktai su gyvatės – metų simbolio – atvaizdu, taip pat arbata, gražūs patiekalai, saldumynai.

Kinų Naujųjų metų proga negalite dovanoti juodai baltų gėlių, piniginių, laikrodžių, veidrodžių, batų. Kinai tiki, kad žmogus atiduoda savo turtus dovanodamas piniginę, veidrodis vilioja vaiduoklius, o posakis „dovanoti laikrodį“ panašus į „dalyvauti laidotuvėse“ [8] .

Ką apsirengti švenčiant Gyvatės metus
Kai kurie kinai Naujuosius metus švenčia vilkėdami tradicinius drabužius: qipao (prigludusią suknelę) arba Tang kostiumą. Priklausomai nuo regiono ar etninės grupės, drabužių tipai gali skirtis.

Naujųjų metų dieną žmonės Kinijoje mieliau dėvi raudoną: ši spalva simbolizuoja jėgą ir klestėjimą. Gimusieji Gyvatės metais gali teikti pirmenybę geltonai, nes ši spalva jiems atneša sėkmės. Manoma, kad nereikėtų dėvėti auksinių ir rudų atspalvių drabužių: šios spalvos Gyvatėms nepasisekė [1] .


Patiko? Pasidalink! Ačiū.