Itin traškūs ir skanus greiti žagarėliai

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Itin traškūs žagarėliai yra ne tik puikus skanėstas šventiniam stalui, bet ir tradicinis lietuvių virtuvės desertas, kurio šaknys siekia senus laikus. Pagrindinė šio recepto sudedamoji dalis yra miltai, kurie sudaro tešlos pagrindą. Miltai yra svarbus energijos šaltinis, nes juose gausu angliavandenių, kurie suteikia kūnui reikiamos energijos kasdieninėms veikloms. Be to, miltai suteikia žagarėliams traškumo, o kartu su kiaušiniais užtikrina jų tekstūrą.

Žagarėliai ne tik skanūs, bet ir lengvai pagaminami. Jie puikiai tinka tiems, kurie nori tradicinių lietuviškų skonių, bet mėgsta traškius ir pūslėtus kepinius. Nors šis desertas iškepamas aliejuje, svarbu stebėti kepimo temperatūrą, kad žagarėliai neprisigertų riebalų.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jei neturite degtinės, ją galite pakeisti citrinų sultimis, kurios taip pat padeda tešlai tapti traškesnei. Vietoje aliejaus kepimui galima naudoti taukus, tačiau aliejus suteiks lengvesnį ir mažiau riebalų prisotintą skonį. Kiaušinius galite pakeisti vištienos alternatyvomis, pavyzdžiui, linų sėklų „kiaušiniu“, kuris tinka veganams.

Patiekalo gaminimo patarimai

Kad žagarėliai būtų kuo traškesni, svarbu ne tik plonai iškočioti tešlą, bet ir stebėti aliejaus temperatūrą. Ji turi būti 170–175 °C, nes per žema temperatūra leis žagarėliams sugerti riebalus, o per aukšta – greitai sudegins paviršių, palikdama vidų neiškepusį.

Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai

Nors žagarėliai yra tradicinis skanėstas, jie turi nemažai kalorijų dėl keptuvėje esančių riebalų. Vis dėlto, jie gali būti vartojami saikingai kaip retkarčiais vartojamas desertas. Miltai ir kiaušiniai suteikia šiam kepiniui energijos bei baltymų, tačiau dėl keptuvės aliejuje naudojamų riebalų reikia atkreipti dėmesį į jų dažnumą mityboje.

Kalorijos

Viso patiekalo kalorijos: 1800 kcal
Kalorijos vienoje porcijoje: apie 225 kcal

Ingredientai
Didelis kiaušinis: 1 vnt.
Vanduo: 1 valgomasis šaukštas
Degtinė: 1 valgomasis šaukštas
Druska: žiupsnelis
Miltai: 140-160 g
Cukraus pudra pabarstymui: pagal skonį
Aliejus arba taukai kepti: pakankamai, kad apsemtų žagarėlius
Recepto paruošimas

1. Miltai persijojami į didelį dubenį, kurio viduryje padaroma duobutė.

2. Į ją dedami visi ingredientai, išskyrus cukraus pudrą, ir išminkoma tešla. Iš tešlos suformuojamas rutulys, kuris suvyniojamas į maistinę plėvelę ir dedamas į šaldytuvą mažiausiai valandai.

3. Po šaldymo tešlos rutulys padalinamas į 5-6 dalis. Kiekviena dalis labai plonai iškočiojama.

4. Iškočiotą tešlą supjaustoma rombais, viduryje padaroma įpjova, per kurią persukamas tešlos gabaliukas.

5. Įkaitinamas aliejus arba taukai iki maždaug 170-175 °C temperatūros. Tešlos gabaliukai dedami į įkaitintus riebalus ir kepami apie minutę ar mažiau, kol tampa auksiniai.

6. Iškepę žagarėliai nusausinami ant popierinio rankšluosčio ir gausiai apibarstomi cukraus pudra.

7. Santrauka: Itin traškūs žagarėliai yra puikus būdas pasimėgauti tradiciniais lietuviškais skoniais. Jie lengvai paruošiami ir turi ne tik gardų skonį, bet ir traškią tekstūrą.

Nepamirškite stebėti aliejaus temperatūros, kad jūsų žagarėliai būtų tobuli ir nesugertų per daug riebalų.


Patiko? Pasidalink! Ačiū.